Svårtstartad Husqvarna 360 cross

Fråga: Hej! Jag har i vinter totalrenoverat en Husqvarna 360 cc cross av 1968 års modell. Mc:n är svår att starta. Den har gnista och jag har ställt tändplattan så att den bryter i övre dödläge på kolven minus 26 mm. Jag har försökt att vrida tändplattan åt båda hållen men resultatet blir inte bättre. Har monterat en dödarknapp som är ansluten till plattan och jag har dragit en jordkabel till ramen. Elektrodavståndet på stiftet är 0,7 mm och brytarspetsarna ligger på 0,4-0,45 mm. Har ni något bra tips på var jag kan hitta orsaken till att mc:n är svår att starta

Lennart Roswall

 

Svar: Gör först det klassiska testet: Gör några startförsök och skruva sedan ur tändstiftet. Är stiftet blött ligger felet i tändsystemet och är stiftet torrt ligger felet i bränsletillförseln. När du nämner siffran 26 mm så utgår jag från att det är så mycket du backat motorn mätt på svänghjulets omkrets. Jag har bara uppgifter om förtändning till Husqvarna 360 från tidigt 70-tal och då gäller 2,43 mm, vilket är måttet på hur långt ner i loppet som kolven står (mätt från övre dödläget) när gnistan ska komma. Ett annat mått för samma motor är 20 grader – då ska gnistan komma när svänghjulet/vevaxeln står 20 grader innan kolven når det övre dödläget. Det första måttet mäter du med skjutmått genom tändstiftshålet och de senare måttet mäter du med en gradskiva fäst på svänghjulet.

Att vrida tändplattan påverkar inte gnistans styrka utan bara tidpunkten. Om tändningen står för tidigt så vill motorn sparka tillbaka vid start, och står tändningen för sent så blir motorn slö och onaturligt varm. I bägge fallen ska den dock starta och vara körbar. Däremot så påverkar brytaravståndet gnistans styrka. Brytaravståndet styr i sin tur något som heter abriss, eller fältbrytningsavstånd. Om detta mått hamnar fel så blir det ingen, eller klen gnista. I en perfekt värld så blir abriss rätt om man ställer brytaravståndet enligt specifikationerna. Men om brytarna är slitna, stukade eller av fel modell så stämmer inte abrissmåttet hur noga man än justerar brytarna och då fungerar det inte. Testa därför med lite olika brytaravstånd och kolla om gnistan blir starkare eller svagare. 0,7 mm i elektrodavstånd på tändstiftet låter mycket, men är kanske rätt på en Husqvarna 360? Enligt Bosch tändstiftskatalog ska samtliga Husqvarna 360 (RT, Motorcross & Sportsman) ha 0,5 mm i elektrodavstånd.

Jim Lundberg

Rulla till toppen