Vilket tändstift till Husqvarna Roulette?

Fråga: Köpte en Husqvarna Roulette från 1958. 50 cc och tvåväxlad som jag renoverar. Född samma år. Fick ingen moppe när jag var 15 och tar skadan igen.  Allt original förutom hastighetsmätare som saknades. Köpte en ny ”original”. Dom görs fortfarande men kostade 800 :-. Nya gummidämpare fram ordnat. Originalet var som ni säkert förstår förbrukat 🙂 Varsam renovering. Är händig…men motorer är inte min starkaste sida. Håller på att lära mig. Har läst på om brytarspetsar etc…men var f-n hittar jag nytt tändstift? Motorn gick igång förra sommaren men nu har den surat ur.  Tacksam för hjälp av proffs.

Anders

 

Svar: Jag har uppgifterna till 1957 års Roulette vilket borde stämma för din moped. Då hette rätt tändstift Bosch W 225 T1. På 80-talet ändrade Bosch sitt system för tändstiftsbeteckningar och idag heter samma stift (Bosch) W 5 AC. Motsvarande tändstift av fabrikat NGK heter B7HS. Tändstift hittar du hos mopedhandlare eller biltillbehörsbutiker. Det kan vara så att de saluför andra fabrikat än Bosch och NGK, men då ska de ha krosslistor så de kan översätta dessa beteckningar till deras fabrikat.

Varför motorn blivit sur är svårare att säga utan att veta mer. Köp ett nytt stift och testa igen. Om den inte startar tar du ur stiftet och kollar på det. Är det blött har du fel i tändsystemet och är det torrt har du fel i bränsletillförseln. Här har du tekniska data för din motor:

Förtändning:                     2-2,5 mm

Brytaravstånd:                  0,3-0,4 mm (Boschmagnet), 0,3-0,35 mm (Stefamagnet)

Elektrodavstånd:              0,5 mm

Jim Lundberg

Rulla till toppen