Crescent Compact som värmenyper efter 5 km

Fråga: Hej. Mitt namn är Filip och jag har en Crescent Compact 1252 helt original med ställbart munstycke och mitt problem är att efter ca 5 km så värmenyper mopeden och dör, väntar jag 10 min så kan jag starta den igen. Vad kan det bero på?

Filip Sandehov

 

Svar: Om motorn nyper så upplevs det som att bromsarna plötsligt slår till. Ofta hörs samtidigt ett gnisslande eller kvittrande ljud. En motor nyper för att kolven sväller av värmen och fastnar i cylindern. Detta kan även bero på ett för litet kolvspel (normalt ca 0,05 mm). Att en motor blir för varm orsakas av för sen tändning, för mager bränsleblandning, dålig kylning (smuts mellan kylflänsar). Även igensotade avgasrör, ljuddämpare och avgasport i cylindern kan öka motortemperaturen. Mängden olja i bensinen ska vara 3-4 procent.

Du nämner att du har ett ställbart munstycke som kan ge motorn en alldeles för mager blandning vilket höjer temperaturen. En tumregel för tvåtaktare är att man ska välja ett munstycke som gör att motorn börjar fyrtakta på höga varv. Om motorn aldrig fyrtaktar, oavsett hur mycket man varvar den, är munstycket för litet. Justera ditt ställbara så att motorn börjar fyrtakta när den varvar ur. Testa nu och ta en långtur med denna inställning. Justera även tändningen. På din motor ska förtändningen vara 1,5-2 mm. Om den fortfarande nyper får du gå vidare och kolla avgasrör, kylning och kolvspel.

En fundering bara – om motorn kanske stannar av andra anledningar än ett den nypt. Det kan vara en dålig tändspole/kondensator som orsakar stoppen. Eller ett igentäppt ventilationshål i tanklocket. Det senare är lätt att kolla. Öppna bara luftskruven nedanför styrhuvudet och kör med den öppen. Fast om motorn stannar av dessa anledningar sker det odramatiskt utan ljud eller inbromsningar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen