Trimma Saab tvåtaktsmotor med balsaträ i kolvarna

Fråga: Hej Jim! Vi är några äldre gentlemen som har fått ett återfall o börjat meka o tävla igen. Vi höll på under 60-talet med SAAB tvåtakt då som nu. Vi kan de flesta tricks för att få ut ca 85 hästar men vi skulle behöva några hästar till. Det skulle vara möjligt genom att fylla kolvarna inuti för bättre vevhuskomp. På 60-talet limmade jag balsaträ med ett speciallim men det höll inte. Balsan lossade och flög ut genom avgasröret utan att skada motorn!

Kan du klura ut något som kan hålla? Kan du hjälpa oss med ett tips skulle vi vara tacksamma.

Kjell

 

Svar: Jag skulle nog inte sätta i något främmande material i något som rör sig så hastigt som en kolv. Jag vet många som testat och för det mesta har balsabiten försvunnit den ”naturliga vägen”. Jag har inte skruvat med en Saab tvåtaktare på evigheter och minns inte om man kan minska vevhusvolymen i själva vevhuset vilket är lite lugnare.

Annars är ett avstämt avgassystem något som ger effekt. Jag har sett rätt extrema lösningar på detta med expansionskammare som ser ut som de är direkt tagna från en crossmotorcykel. Är det någon som kan tipsa Kjell om hur man kommer över 85-hästarsnivån på en Saab?

Jim Lundberg

Rulla till toppen