Fräscha upp tanklock till Husqvarna Cornette

Fråga: Hej. Jag renoverar en Husqvarna Cornette från 1959. Den har ett skruvat tanklock av bakelit som ser väldigt tråkigt och grått ut. Hur skall jag göra för att få fram den svarta blanka ytan igen? Har funderat på att sätta den i svarven för att ta bort en mm eller så men vet inte hur sprött locket är. Förslag?

mvh Per

Svar: Att klämma locket i en svarvchuck kan få det att spricka även om man använder mellanlägg av exempelvis gummi. Testa först med att putsa locket med våtslippapper med korn 320 – 600 och se om du kommer ner till ett svartare skikt. Ha några droppar diskmedel i slipvattnet så håller papperet längre. Om locket blir svart slipar du bort den grå ytan helt med våtslippapper. Avsluta med 600-800 korn. Sedan kan du polera upp glansen med exempelvis Autosol eller lackrengörning (mild rubbing). Använd gärna en lumptrissa, men kör inte så fort/hårt att locket blir varmt.

Skulle det visa sig att det inte kommer fram någon svart yta efter en stunds slipande kanske det är bättre att lacka locket med en svart tvåkomponentsfärg som tål bensin. Det finns även en del bilvårdsprodukter som ska ge svarta plastdetaljer sin svarta färg åter efter exempelvis solblekning. Jag vet inte hur dessa skulle fungera på ditt tanklock. Men om de skulle innehålla silikon kan du troligtvis inte lackera locket efteråt då minsta silikonpartikel stöter bort lacken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen