NV Autoped med gnista när den roterar baklänges

Autopedmotor med Siba aluminiumsvänghjul

NV Autoped med gnista när den roterar baklänges

Publicerad

Fråga: Hej. Har en NV Moped från 1954 där det är gnista när jag snurrar svänghjulet baklänges. Snurrar jag det åt rätt håll är det heldött. Samt vad heter tändsystemet? Vad kan det vara för fel?

Michael Nilsson

 

Svar: Tändsystemet som sitter på Autopederna är vanligtvis av fabrikat Siba och har då ett aluminumsvänghjul som på bilden ovan. Dessa motorer kunde även fås med Stefa tändsystem och då är svänghjulet av mässing. Oavsett vilket tändsystem det sitter på motorn så måste det vara rätt rotationsriktning på svänghjulet vilket oftast är markerat med en instansad pil på svänghjulet. På Autopederna roterar svänghjulet motsols. Det händer att det sitter fel svänghjul på gamla mopeder som exempelvis plockats ihop inför en försäljning. Jag har inte benämningen på Sibas tändsystem, men är det ett Stefasystem på din Autoped ska det stå C2/75-03 på svänghjulet.

Att det bara blir gnista när motorn dras åt fel håll kan även bero på att brytaravståndet är fel. Här nedan har du några tekniska data för Autopeden. Tänk på att naven i Sibasvänghjulen är ganska klena och kan därför spricka om man drar åt svänghjulsmuttern för hårt.

Förtändning                                              2-2,5 mm

Brytaravstånd                                           0,4-0,5 mm

Tändspole (artikelnummer)                      Stefa: 28516, Siba: MZLD 42/2

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206