NV Autoped med gnista när den roterar baklänges

Fråga: Hej. Har en NV Moped från 1954 där det är gnista när jag snurrar svänghjulet baklänges. Snurrar jag det åt rätt håll är det heldött. Samt vad heter tändsystemet? Vad kan det vara för fel?

Michael Nilsson

 

Svar: Tändsystemet som sitter på Autopederna är vanligtvis av fabrikat Siba och har då ett aluminumsvänghjul som på bilden ovan. Dessa motorer kunde även fås med Stefa tändsystem och då är svänghjulet av mässing. Oavsett vilket tändsystem det sitter på motorn så måste det vara rätt rotationsriktning på svänghjulet vilket oftast är markerat med en instansad pil på svänghjulet. På Autopederna roterar svänghjulet motsols. Det händer att det sitter fel svänghjul på gamla mopeder som exempelvis plockats ihop inför en försäljning. Jag har inte benämningen på Sibas tändsystem, men är det ett Stefasystem på din Autoped ska det stå C2/75-03 på svänghjulet.

Att det bara blir gnista när motorn dras åt fel håll kan även bero på att brytaravståndet är fel. Här nedan har du några tekniska data för Autopeden. Tänk på att naven i Sibasvänghjulen är ganska klena och kan därför spricka om man drar åt svänghjulsmuttern för hårt.

Förtändning                                              2-2,5 mm

Brytaravstånd                                           0,4-0,5 mm

Tändspole (artikelnummer)                      Stefa: 28516, Siba: MZLD 42/2

Jim Lundberg

Rulla till toppen