Ramlager till Husqvarna Silverpil

Fråga: Hej, håller på att renovera en motor till en Husqvarna Silverpil. Skall byta ramlagren, men det verkar vara svårt att hitta lager med C3 tolerans, om man inte vill ge 1600 kronor styck. Kan man sätta i vanliga lager?

Eve Ask

 

Svar: ett C3-lager har generellt ett större spel än ett standardlager och används i sammanhang där det förekommer höga varvtal och/eller där det kan befaras att det råder större temperaturskillnader mellan lagrets inner- och ytterbana. Lagerklassningarna går i varandra och ett tajt C3-lager kan ha mindre spel än ett ”sladdrigt” standardlager. Men köper man ett C3-lager så har man ett garanterat minimispel. Husqvarna Silverpil har fyra ramlager och så fort man har fler än två ramlager krävs det dessutom att vevaxeln är väldigt bra riktad så att det inte uppstår brytningar. Det är alltså tre skäl till att välja C3-lager till din Silverpil (varv, temperatur och vevaxelriktning).

Ramlagren i Silverpilen heter SKF 98304 och har måtten 20x52x10 mm (d x D x b). Kolla med Jacking AB i Kungsör på telefon 0227-133 22.

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen