Norsjö Shopper med sprickor i tanken

Fråga: Hej. Jag har en Norsjö Shopper med lite problem. Har nu konstaterat tanken har små sprickor vid kranen och det droppar en hel del bensin. Några tips vart man kan vända sig för att spackla/löda? Alternativt köpa en ny 5 literstank?

Mvh Gustaf

 

Svar: Om tanken är tillverkad av stålplåt så kan man oftast tennlöda smärre skador. Man får rengöra ordentligt och använda en stor (minst 100 watt) elektrisk lödkolv. Är sprickan lite större, typ mer än en centimeter kan man löda på en tunn plåt över sprickan så blir lagningen betydligt starkare. Tanken har ju spruckit en gång och enbart tenn är inte lika starkt som stålplåten.

Man kan givetvis hårdlöda (starkare) eller svetsa tanken, men då handlar det om öppna lågor vilket leder till att man måste tvätta ur tanken grundligt för att komma från explosionsrisken. Upprepade sköljningar med lacknafta och sedan hett vatten med maskindiskmedel brukar räcka. Det kan uppstå någon puff under arbetet, men det är oftast rökgasexplosioner av det mildare slaget. Är det en aluminiumtank kan du titta här.

Man kan även täta en läckande tank på kemisk väg. En variant är att hälla i ett medel som stelnar och bildar en ”tank i tanken”. Här finns exempelvis Restom och Kreem tanktätning vilka fungerar likadant. Den senare finns bland annat hos Bikeparts. Men dessa fungerar bara säkert om det är små skador, typ porer och liknande. Är det en lång spricka där plåten rör sig av vibrationer kan även tanktätningen spricka där.

Jim Lundberg

Rulla till toppen