Bensin i växellådan på Husqvarna 120 cc

Fråga: Hej! Nu har man upptäckt bensin i växellådsoljan på min Husqvarna 120cc! Verkar inte vara så idealiskt, men frågan är då var bensinen kommer ifrån. Jag såg att innan det var bensin i växellådan så hade de legat en relativt stor pöl på motorblocket under ett dygn för att förmodligen så har förgasaren inte hållit tätt. Kan det vara så att det läcker in ovanifrån genom skarven mellan motorblocken? Det sitter en packning och Mega Blue och det verkar inte vara så troligt att det ska läcka in där. Var kan det läcka in?

Med vänlig hälsning

Simon

 

Svar: Bensin har en otrolig förmåga att krypa in i osynliga spalter. Det kan vara så att det ändå inte är helt tätt på motorns ovansida, trots packning och tätningsmedel. Men det finns två vägar till in i växellådan. Det kan läcka i packningen mellan vevhus och växellåda så att det trycks in bensin i växellådan under körning. Detta kan även leda till att motorn ryker mycket då växellådsoljan även kan sugas in i vevhuset, lite beroende på hur högt upp läckaget sitter.

Det kan även bero på att vevaxelns packbox på transmissionsidan är otät så att bensinen trycks ut i växellådan via packboxen. Har du en otät flottör så kan det rinna in stora mängder bensin i vevhuset och är det då något av ovanstående läckagen så kan det bli rätt mycket bensin till slut.

Jim Lundberg

Rulla till toppen