Byta motor i Monark moped

Fråga: Hej. Har funderat på och montera en Honda MT5 50 kubikare i min Monarkmoppe från 1964. Vet du hur det ser ut med motorfästena? Får eventuellt bygga nya och vill även ha fakta om liknande byggen med veteranmoppar och nyare motorer 🙂

Mvh Emil

 

Svar: Idag vimlar det med veteranmopeder med utbytta motorer. Det rör sig inte bara om byte från exempelvis en Sachsmotor till en Husqvarna, utan det stoppas in fyrtaktsmotorer från Kina och mindre MC-motorer. Man måste nästan alltig bygga om fästena i ramen vilket ofta kräver en svets. Tänk på att detta ingrepp troligtvis sänker värdet på en gammal moped. Sedan är det också så att din moped är typad med en viss motor.

Det finns en skylt med ett VoV-nummer på ramen vilket är kopplat till den motortyp som ska sitta där i originalutförande. Om du byter ut motorn till en Hondamotor stämmer inte den med de uppgifter Polisen har över din mopedmodell. Detta gäller oavsett om den nya motorn är otrimmad. Om det kan leda till böter kan jag dock inte svara på. Surfa runt lite på olika mopedträffar så ser du att många mopeder har fått en annan motor.

Jim Lundberg

Rulla till toppen