Kolvbultsbussning i oljebrons?

Fråga: Hej Jim! Jag vill höra din åsikt om att svarva en kolvbultsbussning i oljebrons. Jag har tidigare använt mig av rödmetall JM1 med bra resultat, men har nu kommit över ett parti svarvämne i oljebrons. Jag kan ju tillägga att det i detta fallet handlar om bussning till moped, och otrimmat.

Benny S

 

Svar: Oljebrons är benämningen på en lagermetall som består av sintrat bronspulver, impregnerat med olja. Fördelen med detta material är att det smörjer sig själv och dessa lager kallas också för självsmörjande. Vid bearbetning ska helst diamantstål användas samt höga skärhastigheter så att man inte täpper till lagrets porer. Det som gör mig tveksam till att använda oljebrons i en vevstake, med det höga tryck samt slagpåkänningar som förekommer, är att oljebronsen är ganska skör. Den klarar i statiskt tryck cirka 10 N/mm2. Om vi jämför det med en homogen bronslegering så tål dessa uppåt 150 N/mm2.

I min värld är oljebrons bra i exempelvis elmotorer med en jämn och roterande belastning, men jag skulle nog inte sätta en sådan bussning i en vevstake – inte ens i en moped.

Jim Lundberg

Rulla till toppen