Kickaxelproblem på Husqvarna Silverpil

Fråga: Hej igen Jim, Fortsättning på Husqvarna Silverpilmotorn. Skall ta bort kickaxeln men får inte ur den. Har tagit bort segerringen men kan inte knacka ut axeln på något håll. Hittar inget i Stora Tvåtaktsboken (för övrigt en mycket bra bok).

En annan fråga. Har testat spole och kondning med en batteriladdare. Funkar med papper mellan spetsarna. Kan man tänka sig att man riggar en utrustning för att testa automatiskt i t.ex. en halv timme? Klarar spolen det?

Med vänlig hälsning,

Eve Ask

 

Svar: Det enda som håller fast kickaxeln är den låsring du nämner. Den sitter på kåpans utsida precis innanför kickpedalen. Men för att axeln ska komma ut måste hela paketet med kickdrev och fjäder tas bort genom att man lossar de två skruvarna som håller den lilla stoppklacken som syns uppe till vänster på bilden. Det kan ju vara grader eller liknande som gör att axeln är ovillig att gå ut, eller rättare sagt, in i kåpan.

Om man vill ha ett ärligt resultat när man testar en tändspole så ska den värmas till driftstemperatur innan testet. En varmluftspistol fungerar till detta, men man får hålla den på avstånd som man inte ”grillar” spolens isolering. Jag brukar ta en 6-volts glödlampa på 25 watt och koppla in den i serie med tändspolens primärlindning. Sedan får den stå med ström (6 volt) inkopplad som då passerar genom lindningen så att spolen värms upp. Lämplig ström är 1-2 ampere vilket det brukar bli med en 25-wattslampa. Efter någon halvtimme brukar spolen vara så varm (cirka 70 grader) att man kan testa den och få ett trovärdigt resultat.

Jim Lundberg

Kickaxelproblem på Husqvarna Silverpil
Gokarten ”Geting” ur Teknikelns Värld 1960.
Rulla till toppen