Saab 96: borrat av kabel

Fråga: Hej, jag har en något udda fråga. Jag skulle montera en radioantenn på min Saab 96 1979. Trots mina noggranna mätningar råkade jag borra rakt in i kabelstammen som går till bakdelen, hålet kom alltså i nedre delen av vänster vindrutestolpe.

Nu efter många om och men, samt X antal vackra väl valda ord, lyckas jag inte dra ut kablarna för att kunna reparera skadan. Jag har kopplat ur interiörbelysningen samt sett till så att det finns tillräckligt med glapp i kablarna i bagageutrymmet.

Trots detta kan jag inte dra ut kablarna längre än cirka 15 centimeter, och skadan finns cirka 20 centimeter längre upp. Hur gör jag för att dra ut kablarna tillräckligt mycket för att kunna åtgärda problemet? Var sitter de fast? 

MVH

En något bitter Saab ägare från Finland

Svar: Kabelstammen är dragen framifrån på Saab 96 och för att demontera den måste du lossa den bakifrån. På äldre Saabar sitter det en skarv där man kan dela kabelstammen under bagaget, möjligen finns inte den kvar på 1979 års modell och då får du demontera ända ut till bakljusen.

För att underlätta demonteringen bör du lossa innertaket och skjuta upp kabelstammen genom bakre takstolpen, dra den framåt och sedan skjuta ner den genom främre takstolpen.

Väldigt mycket jobb med andra ord. Men det finns en genväg som jag själv praktiserat (Ja, jag har också borrat av en kabel i vindrutestolpen…).

Först kontrollerade jag vilka kablar som var skadade. Dessa kapades vid kabelstammens nedre kant under vindrutestolpen, samt i bagageutrymmet där kabelstammen kommer ut. Därefter drog jag ur de skadade kablarna.

Jag fick låna en wire av en elektriker, sådana som de använder för att dra kablar i hus, krokade i nya kablar och skarvade ihop dem med resten av kabelstammen.

Lycka till

Robert Gustavsson/Classic Motor

Rulla till toppen