Hur får man ur lagret ur Rödqvarnans framhjul?

Fråga: Hej! Håller på och renoverar en Rödqvarna, och skulle nu behöva få ur en trasig lagerbana ur framhjulet. Vad är det korrekta sättet att få ur en sådan? Skulle behöva få ur den relativt hel då jag måste skicka in den för att få en likadan.

Undrar även om kickdrevet ska ligga i efter man kickat ner kicken så att säga alltså innan motorn har startat, det låter som det skulle slitas en hel del som det är nu?

Mvh Per

 

Svar: Den här typen av lagerbanor är ofta trasiga. Är det inte rostporer i dem så har de spruckit. Det här är ingen lyckad konstruktion då själva lagerbanan är tunn i godset och dessutom härdad. Lagerbanan är rundad på utsidan medan hålet i navet har en 90 graders vinkel i botten. Banan får därför inget stöd från navet där kulorna ligger mot och det är inte ovanligt att kulorna pressar sönder lagerbanan varvet runt vilket man kan se på bilden ovan.

När lagerbanan ska ut får man ta ett dorn och knacka ut den från insidan. Höger lagerbana knackas alltså ut från navets vänstra sida och omvänt. Ibland ramlar de sönder ännu mer under demonteringen, men det är enda sättet att få ur dem. Bitarna brukar vara tillräcklig stora för att man ska kunna mäta fram lagerbanans dimensioner. Personligen monterar jag hellre in vanliga spårkullager med gummitätning (2RS) som inte bara klarar vatten utan håller betydligt längre. Det enda som krävs är distansringar mellan lager och nav samt ett distansrör mellan lagrens innerbanor så att dessa inte pressas sönder när man drar åt hjulmuttrarna.

När det gäller kickdrevet så finns det två varianter på Husqvarna. Den nyare varianten har en slags friktionskoppling i kickdrevet med en bendixkoppling som tvingar tillbaka detta när motorn startat. Jag har inte testat denna konstruktion, men den bör vara tyst när kicken hålls nere. Men för det mesta brukar det alltid låta något så länge man håller ner kicken med motorn igång. Det skorrande ljudet som uppstår är från den fjäderbelastade klokopplingen som då rappar över när motorn går. Det låter inte så vackert, men är inte direkt skadligt då de bara handlar om några sekunder åt gången,

Jim Lundberg

Hur får man ur lagret ur Rödqvarnans framhjul?
Husqvarna 120 cc har två varianter på kickdreven. Den på bilden är den nyare sorten där en hylsa (näst längst till höger) skjuter tillbaka kickdrevet när moorn startat.
Rulla till toppen