Hur fort går en Crescent Compact?

Fråga: Hej! Har renoverat en Compact med tvåväxlad motor. Har ställt in tändningen och den startar på första kicken nu. Allt är original på den men den gör bara 27 km/t… Går dom inte fortare?

mvh Mattias

 

Svar: Jag har nog aldrig kört en Compact som i originalskick gått långsammare än 35-40 km/t på plan väg. Det låter som om något är fel och ett igentäppt avgassystem ligger kanske närmast att misstänka. Det kan ju också vara så att din Compact fyrtaktar (”bluddrar”)vilket också drar ner farten. Då får den för mycket bensin i förhållande till luft vilket kan bero på flera saker: För stort huvudmunstycke, läckande flottör eller igentäppt luftfilter.

Compacten är en lätt moped och brukar därför vara aningen piggare än de större mopederna (Puch Dakota, Crescent E-Type och Zündapp KS 50) som alla hade fler kilon att släpa på, men samma motoreffekt. Sedan kan ju din hastighetsmätare visa fel. Drivningen till denna tas ut från motorn och om man har ett större framdrev (eller mindre bakdrev) än original kommer mätaren att visa för lite. Testa med en GPS.

Jim Lundberg

Rulla till toppen