Hur många procent olja ska det vara i bensinen till en tvåtaktare?

Fråga: Hej Jim jag funderar på oljeinblandning av bensin på 4 % (2dl på 5 liter bensin). Mopeden sotar igen för mig på den blandningen. Ska det inte räcka med mindre med dagens olja? Jag köper OKQ8:s tvåtaktsolja.

MVH Anders Carlsson

 

Svar: Idag är oljorna bättre än var de var för 50 år sedan, men det beror även lite på motorkonstruktionen hur lite olja man kan blanda i. Den svaga punkten är kolvbultslagringen. Om denna består av en bussning (glidlager) bör man inte gå ner under 3 % oljeinblandning. Om motorn istället har ett nållager vid kolvbulten kan man för det mesta gå ner till 2 %.

Men om din moped sotar igen på 4 % tror jag något är fel – om det inte sker under ett antal tusen mil vilket kan anses som mer normalt. Det kan vara så att det läcker in olja i vevhuset från växellådan – antingen genom packboxen runt vevaxeltappen eller att det sipprar in via en defekt blockpackning. Det kan vara för stort huvudmunstycke (eller för mycket öppnat på ett ställbart) som får motorn att sota onormalt, men då borde den även fyrtakta.

Samma sak gäller om luftfiltret är igentäppt eller om flottören är otät – då sotar den, men kommer också att fyrtakta. Vissa racingoljor kan ge ett slabbigt utblås och avgassystem på grund av att de har så hög kolningstemperatur (för att klara värmen i en trimmad motor) att den delvis fortsätter oförbränd genom en otrimmad motor.

Jim Lundberg

Rulla till toppen