Hur lossar man styrstången på en Husqvarna cykel?

Fråga: Hej, jag äger en Husqvarna cykel med fastrostad skruv i styrstången. Har ni något tips på hur man kan lossa den? Har smörjt där jag kommer åt och även klappat till skruvskallen med kopparslägga i hopp om att den skall lossa. Nu sitter det rostiga styret löst men skruven vägrar lossa:(

Håkan

 

Svar: De flesta cyklar av äldre årgång har en kona längst ner i styrstången (det kromade rör som styret sitter på). Skruven har två funktioner, dels ska den klämma fast styret så det inte rör dig, dels ska den dra upp konan en bit i styrstången så att den expanderar och fastnar i framgaffeln i det läge man vill ha styret.

Tyvärr så samlas regnvatten nere vid denna kona som då ofta rostar fast. Men om du har knackat ner skruven och dessutom fått styret att röra sig i stolpens klämfäste bör du kunna dra ur stången ur gaffeln. Konan borde åkt nedåt av hammarslagen. Be någon hålla i framhjulet så du kan vrida styret fram och tillbaka samtidigt som du drar det uppåt. Spruta på 5-56 på stången så det rinner ner i gaffel.

När du sedan fått ur hela stången kan du lättare ta dig an konan som då är åtkomlig. I styrstången finns en slits och i denna slits ska en knast i konan löpa så konan inte roterar när man ska lossa/dra fast styret. Denna lilla knast kan gå sönder om man försöker lossa skruven på plats. Men med stången demonterad kan du klämma konan i ett skruvstycke för att få ur skruven. Då kan du även värma konan med gasolbrännare.

Jim Lundberg

Hur lossar man styrstången på en Husqvarna cykel?
Så här (liggande stång på bilden) ser det ofta ut inne i styret på äldre cyklar och mopeder. Skruven har två uppgifter: Att klämma fast styret samt att dra in konan i styrstången så den fastnar i gaffeln i den höjd man vill ha på styret.
Hur lossar man styrstången på en Husqvarna cykel?
Vi har fått en bild på Håkans Husqvarna. Skruven (1) sitter gängad in i konan i stångens nederkant. Konan lossas normalt genom att man knackar ner skruven efter att den lossats några varv. Om skruven inte går att vrida på kan man försöka ta ut styret om det är möjligt så går det att knacka ner skruven lite till
Muttern (2) har endast till uppgift att låsa den övre lagerskålen samt att hålla fast fästet för framlampan. Muttern kan därför lämnas orörd.
Rulla till toppen