NSU mopedmotor som inte varvar ur

Fråga: Hej! Har problem med en leksak med NSU mopedmotor från 1958. Cylindern är ostrypt, förgasaren Bing kopia med 12 mm insug packboxar är nya. Med den utväxling den har borde den göra cirka 50-60 km/t, men den toppar bara cirka 35 km/t, Vad orsakar att den inte vill varva ut ordentligt? Tändningen förefaller ok, den är lättstartad, går fint för övrigt men vägrar varva.

Folke Andersson

 

Svar: Det kan bero på flera saker att den inte varvar ur. Avgassystemet kan vara igensotat, utväxlingen för hög, otäta kolvringar, med mera. Kolla kolvringsgapet. Stoppa ner en kolvring i cylindern och mät gapet mellan ringändarna med ett bladmått. På en mopedmotor med 38-40 mm cylinderdiameter är 0,15-0,30 mm rätt mått. Är det mer tappar man kompression och därmed styrkan. Sedan beror det på vad din ”leksak” väger och hur lättrullad den är.

Om brytarfjädern har tappat spänsten kan motorn misstända på högre varv, men detta påverkar inte vridmomentet på lägre varv. Titta på tändstiftet. Om det är kritvitt kan det bero på sen tändning och/eller för mager bränsleblandning.

Jim Lundberg

Rulla till toppen