Husqvarna Guldpil utan lyse

Fråga: Hej Jim. Har köpt en Husqvarna Guldpil från 1957 som lyset inte fungerar på. Vilken spänning ska man få ut på de gula kablarna från tändplattan? Får ut 12-18V AC kan det vara korrekt?

Ulf Åman

 

Svar: Spänningen på dessa svänghjulsmagneter är oreglerad och hålls nere till rätt spänning genom att lamporna belastar spolarna. Utan lamporna stiger spänningen rejält. Husqvarnan har en systemspänning på 6 volt vilket förutsätter att den belastas med 25 watt fram och 3 stycken 1,2 watts lampor i baklampan. Testa med en lampa på 25 watt direkt på kablarna ut från motorn som då ska lysa med full effekt. I så fall ligger felet i kablaget eller omkopplaren. Kopplingsschema till Silver- och Guldpilen finns nedan.

Ljusspolar går sällan sönder, men det kan givetvis bli kortslutning inne i spolen på grund av att den tunna lacken på koppartråden nötts ner så att trådvarven får kontakt med varandra. Eller att någon kört en skruvmejsel i spolarna vilket tyvärr händer. Inte allt för sällan skakar trådarna från spolarna av eftersom koppar blir hårdare vid vibrationer (deformationshärdning). Kolla trådarna som kommer ur spolarna så de inte är av inne i isoleringen. Observera att ljusspolarna är parallellkopplade vilket betyder att de gula kablarna ska kopplas ihop.

Jim Lundberg

Husqvarna Guldpil utan lyse
Kopplingsschema till Silver- och Guldpilen.
Rulla till toppen