Husqvarna Novolette med slitet tändsystem

Fråga: Hej på er. Ny fråga angående min Novolette från 1954 med Husqvarnas egen motor på 40 cc. Har tagit av svänghjulet för brytare och smörjfilt och konding var helt kass, Smörjfilten var helt bortnött så plåtblecket gick mot kammen i svänghjulet. Kan inte känna med fingrarna att kammen finns där. Kan man mäta på något sätt? Eller hur ”hög” ska kammen vara?

Tommy

 

Svar: Plåtblecket, eller fjädertungan, som smörjfilten sitter på har nog inte nött ner den kamnock (”kam”) som sitter på svänghjulets nav. Dels är kraften som fjädertungan utövar mot nocken svag, dels borde det vara ett tydligt spår i nocken efter tungan eftersom nocken bör vara bredare än tungan. Nocken är ganska diffus, men om man mäter runt navet med ett skjutmått så ser man snart att det är lite ”ovalt”. Något mått kan jag inte ge dig, men 1-2 mm kan det vara.

Börja med att montera ett par nya brytare och testa sedan att brytaravstånd och förtändning går att justera in. Fixa till en ny smörjfilt – annars kommer de nya brytarnas fiberklack att slitas ner i förtid. Smörj filten med någon droppe motorolja var 300:e mil.

Jim Lundberg

Rulla till toppen