Honda MT 5 som tappat lyset

Fråga: Hejsan har en Honda MT5 där kommer ingen ström från motorn den startar och går men alla lysen har slutat fungera och har mätt om där kommer fram ström men det gör det inte :/ Jag har bytit tändplatta och spänning reglage, men det hjälpte inte. Vad kan vara problemet?

mvh

Christoffer

 

Svar: Om du bytt hela tändplattan och ändå inte får ut någon ström från motorn måste det vara kortslutning mot jord (ramen) i kablarna till lyset. Ljusspolar går sällan sönder och att två tändplattor på raken skulle ha trasiga ljusspolar låter väldigt osannolikt. Strömmen till mopedens batteri och belysning kommer från den kabel (blå?) som kommer från motorn och går till likriktaren. Koppla loss denna kabel och anslut den till en lampa på 6 volt 15 watt (framlampa) och starta motorn – då ska lampan lysa och om så är fallet ligger felet hos likriktaren eller något kablage. Tänk på att strömmen som kommer från motorn är växelström och då måste eventuella mätinstrument ställas om till växelström – annars ger de inget utslag vilket kan tolkas som att det inte finns någon ström.

Har du testat med att ladda batteriet med en batteriladdare och sedan slagit på lyset? Med ett laddat batteri ska lamporna lysa oavsett om motorn är igång eller inte. Det kan ju vara fel på själva batteriet. Kolla också säkringen vid batteriet att den är hel och att det verkligen är kontakt i säkringshållaren. Här kan det ibland bli oxid.

Jim Lundberg

Rulla till toppen