Kan man köra en växellåda baklänges?

Fråga: Hej, har ett projekt där jag vill placera en växellåda i bakhjulet! Har byggt en lastmoped med liknande konstruktion som fungerar fantastiskt bra men på den går växellådan åt normalt håll (sök Briggs med tvåtaktsolja!).Frågan: kan en mopedväxellåda (Honda MT5) fungera som vanligt fast med omvänd rotationsriktning? Kraften går in in/ur växellådan som vanligt, fast i högervarv istället. Borde funka tycker jag då alla drev är rakskurna!?

Håkan

 

Svar: Det borde fungera, men det krävs några åtgärder innan man kan köra. Kickmekanismen måste avlägsnas. Om den greppar när lådan går åt motsatt håll kommer klokopplingen att dra med sig kickaxeln baklänges tills den stannar mot sitt stopp i växellådan. Då kommer det att bli tvärstopp och saker kan gå sönder.

Nästa grej är att se till att alla muttrar som snurrar med axlarna i lådan är ordentligt låsta med gänglåsning eller vikbrickor. När fabriken konstruerade växellådan valde man rotationsriktningen på den här typen av gängor (höger- eller vänstergänga) så att de inte ska gänga upp sig under drift. Vänder man på rotationsriktningen kan dessa muttrar vilja gänga upp sig. I övrigt kan jag inte se några hinder för att köra lådan baklänges.

Jim Lundberg

Rulla till toppen