Yamaha DT 50 som smäller och poffar

Fråga: Hej! Jag har en Yamaha DT 50 MX 1992 som går riktigt dåligt på höga varv. Är inga problem att köra och gasa halvt, men när man gasar fullt så smattrar den och poffar. Gäller både när man har den på tomgång eller har en växel i. Har bytt tändstift och Pick-up samt gjort rent förgasaren och kollat över elsystemet. Det här problemet uppstod väldigt plötsligt, har inte haft några problem med den tidigare. Har funderat på om det är primärspolen. Har du något tips vad det kan vara för fel?

Mvh

Sofi Silfwerbrand

 

Svar: Primärspolar har ett fåtal varv med ganska grov koppartråd och är av den anledningen ganska robusta, men det händer att vibrationerna från motorn leder till att den tunna lacken på koppartråden nöts sönder så trådvarven får kontakt med varandra. Om bara ett enda varv blir kortslutet är spolen satt ur spel. Jag har lindat om några primärspolar som råkat ut för detta och symtomen har varit liknande dina – att den misständer och även stannar.

Men innan du byter primärspolen bör du kolla att det inte är glappkontakt någonstans runt motor och CDI-box. Det kan vara så att något glappar och när motorns vibrationer ökar (med ökat motorvarv) så blir kontakten dålig med driftsstörningar som följd.

Smällar i förgasare och avgasrör kan även bero på att bränsleblandningen är för mager. Kolla för säkerhets skull att huvudmunstycket har fri passage. Om motorn har reedvantiler kan det vara värt att kika på dessa också.

Jim Lundberg

Rulla till toppen