Duger oljan till min Husqvarna 120 cc?

Fråga: Kvalitet på oljor? Har en Husqvarna 120 cc från 1951 som ska ha SAE 50 olja i motorn. Biltema har en sådan men jag blir lite tveksam angående kvalitén. Deras olja kostar bara hälften av vad andra motsvarande oljor kostar på OKQ8 och andra ställen där jag hittat SAE 50 oljor. Är halva priset=halva kvalitén eller törs jag använda den billiga oljan utan att oroa mig? Enligt instruktion så ska man ha 4% SAE 50 olja i bensinen också, har inte vågat prova men om det funkar så är det ju praktiskt med bara en enda sorts olja till både motor och bensin.

Mikael

 

Svar: Varför exempelvis Biltema har relativt låga priser på sina oljor vet jag inte – det kan ju bero på extremt stora inköp då man kan få ner inköpspriset rejält. Jag har inte stött på några problem med någon olja jag hällt i något av mina veteranfordon – oavsett fabrikat.

Din Husqvarna är på 4 hästkrafter och med de låga kuggtryck som uppstår i en sådan motor fungerar förmodligen vilken olja som helst med rätt, eller närliggande, viskositet. Jag har aldrig sett en utsliten växellåda på en moped eller motorcykel – undantaget vissa förkrigare som ska ha fett i växellådan där kugghjulen kunde uppvisa slitage. Då har fettet suttit fastsmetat på väggarna i blocket där det knappast gjort någon nytta.

Visst kan man ha SAE 50-olja i bensinen. Så gjorde man förr – beroende på att det inte fanns så mycket att välja på. En tvåtaktsolja smörjer däremot bättre och håller motorn renare än en motorolja. När man tar isär en gammal tvåtaktsmotor som gått med motorolja i bensinen, alltså en motor som inte körts på decennier, så är dessa ofta väldigt smutsiga inuti. Kolv och kolvringsspår är fulla med koks och till och med vevhuset kan vara smutsigt.

En likadan motor som gått med moderna tvåtaktsoljor är inte på långa vägar så smutsig efter lång användning. Men du kan lugnt hälla Biltemas olja i både bensin och växellåda. Min morfar körde 14 000 mil på sin moped med motorolja i bensinen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen