Orkeslös Fiat

Fråga: Jag har ett märkligt problem med min nyrenoverade Fiat 1500 1965. Den vill inte gå ordentligt på ”mellangas”, till exempel om jag ligger i 60 på trean, med väldigt lite gas, och sedan gasar upp till halv gas så händer inte mycket, det ”tar” inte liksom. Har just bytt förgasare till en äldre Weber 28/36 med mekaniskt andrasteg, men märker just ingen skillnad. Som original sitter det en Weber 34DCHD, som har två lika stora portar och vakuumstyrt andrasteg. Har bytt eller renoverat allt i tändningen också, så jag har snart slut på idéer.

Har en kompis som är helt säker på att det är dagens ursäkt till bensin som ställer till det. Han har liknande problem med sin Volvo PV 1954, har även hört att flera andra med liknande problem vilka har provat att tanka Shell V-Power, och fått ”en ny bil”. Tyvärr har Shell lagt ner där jag bor, så det är inte helt lätt att prova den varianten. Jag hade flera sådana här Fiatar i yngre dar, så jag vet hur dom ska gå, men jag känner inte igen gången på den här. Den har gått ca 80 mil sen renoveringen.

 

Svar: Spontant låter det som om accelerationspumpen inte fungerar som den ska. Kontrollera den som ett första steg. Kontrollera även bestyckningen och prova att gå upp ett steg på munstycket.

Jag har för mig att Fiat (åtminstone på 1970-talet) kördes på 99 oktan och de värden för tändningen som står i instruktionsboken är avsedda för ett högt oktantal. Det kan bli bättre om du justerar ner tändningen en aning.

V-Power har högt oktantal och vilket ofta gör att bilarna går bättre, men med rätt injusterad förgasare och tändning ska det inte vara några problem att få din Fiat att gå som i ”yngre dar” även på 95-oktanig soppa.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen