Var hittar man motorolja SAE 10 singlegrade?

Fråga: Hej. Har en Volvo PV 444KS från 1956. En rolig bil på många sätt och den är också lite rolig när det gäller motorolja. I instruktionsboken står att det ska vara 3,75 liter SAE 10W, sommar som vinter, i motorn. Jag har försökt hitta singlegrade SAE 10 W men inte lyckats hitta någon hittills. Har ni något tips på var det går att få tag på SAE 10W olja? En intressant fråga är också varför ska det vara en ”vinterolja” året runt? Använder 10W/30 istället men allt annat är original så det vore roligt med ”rätt” olja också.

Mikael

 

Svar: SAE 10 är en relativt tunn motorolja och mig veterligt hittar man bara SAE 20 som singlegrade idag och då ofta på väldigt stora förpackningar. Om din PV är från 1956 bör den ha en B4B-motor och efter att ha kollat på några Volvoforum verkar det som att man kör med samma olja som dig i B4B – alltså SAE 10W-30.

”W” i sammanhanget står för ”Winter” och är en benämning som infördes på motoroljor 1952. Det betyder att oljan har ett högre viskositetsindex (ändrar inte viskositeten så mycket vid olika temperaturer) och att den därför är lämpad för vinterbruk utan att bli för tjock.

Jim Lundberg

Rulla till toppen