Hur lossar man lagerhylsan på Husqvarna Novolette?

Fråga: Hej håller på att demontera min Novolette motor men får inte av lagerhylsan från transmissionsaxeln, alltså innerhylsan till kulkopplingen. Hjälp och råd önskas. Motorn är en Husqvarna 40cc från 1954.

Tommy Larsson

 

Svar: Lagerhylsan, eller medbringarhylsan,  sitter hårt på axelns kona. En vanlig kloavdragare bör inte användas då hylsan är härdad (=spröd) och kragen i hylsans innerkant är tunn och kan brista. Man kan göra flera uppvärmningar till 100-150 grader samt lite ”massage” genom att man knackar försiktigt på hylsan med en koppar- eller mässingshammare med hylsan på ett stumt underlag. I Stora Tvåtaktsboken finns en komplett reparationsanvisning till föregångaren från Rex.

Har man tillgång till en svarv eller svets kan man tillverka den typ av avdragare som Husqvarna själva använde. Den består av ett tjockväggigt rör med två stoppskruvar (S) som man drar in i hylsans hål för kulorna i kopplingen. I rörets andra ände sitter en vanlig skruv som man drar mot axelns (A) ände. Stoppskruvarna bör ha M6- eller M8-gänga och skruven bör ha M10-gänga.

Jim Lundberg

Hur lossar man lagerhylsan på Husqvarna Novolette?
Ibland kan hylsan behöva lite massage för att släppa. Knacka försiktigt på den med en koppar- eller mässingshammare mot ett stumt underlag.
Hur lossar man lagerhylsan på Husqvarna Novolette?
Avdragare till lagerhylsan. Två stoppskruvar (S) gängas in i hylsans (H) hål för kopplingskulorna. Skruven i avdragaren trycker sedan mot axeln (A) vid avdragningen.
Rulla till toppen