Var hittar man en bensinkran till Monark Monarped?

Fråga: Hejsan Jim! Jag har en Monark Monarped från 1953. En moped som i skrivandets stund får otroligt mycket kärlek och ger detsamma tillbaks nu efter renovering av motor och cykel. Ett problem jag upptäckt och som många mopedbutiker verkar missat är just detta med bensinkranen.

På mopeden från 1953, den jag har, är bensinkranens gänga M12. Den ska dessutom gängas in i tanken. Har nämligen fått lämna tillbaks två kranar nu och är verkligen trött på detta, då det följer med en låsmutter (mutter) till dessa. Muttern tas bort för att kunna skruvas in i tanken, men när man tar bort muttern så följer filtret med.

Kan du, med din erfarenhet rekommendera en kran som verkligen passar. En kran med M12 gänga och som inte har låsmutter, alternativt att inte filtret sitter löst och måste ha låsmuttern för att sitta. Vad rekommenderar du Jim?

Fredrik

 

Svar: Om du har kvar den gamla skjutkranen så är den lätt att renovera. Oftast är det bara korken som tagit slut – eller bara torkat. På min Monarped från samma år sitter faktiskt originalkorken kvar från 1953, men om mopeden står länge brukar den undre korkringen torka och då läcker kranen när man slår på den. Står mopeden utan bensin i tanken så torkar bägge korkringarna.

Detta brukar ”läka” efter ett tag om man bara fuktar korken med bensin igen. Man kan skynda på förloppet genom att lägga korkringarna i hett vatten så sväller de upp. Använd inte kokande vatten – då sväller de upp som popcorn och förstörs. I Classic Motor nummer 11/2006 finns en artikel om hur man renoverar bensinkranar med korktätningar med vanlig vinkork.

Om du helt saknar kranen kan du exempelvis försöka hitta en bättre begagnad på någon marknad eller genom att annonsera i Classic Motors privatannonser. I annat fall får man tillverka en adapter med M12 i ena änden och M16x1 (vanlig på bensinkranar) i andra änden. Detta kräver då gängsnitt och eventuellt en svarv för att ordna.

Jim Lundberg

Var hittar man en bensinkran till Monark Monarped?
Två gamla korkringar från samma bensinkran. Den vänstar har fått ett hett vattenbad och återfått sin forna spänst och tjocklek. Använd aldrig kokande vatten eller varmluftspistol.
Rulla till toppen