Kan man blanda tvåtaktsolja direkt i bensintanken?

Fråga: Många tvåtaktsoljor är idag självblandande. Vad gäller – kan man blanda oljan och bensinen direkt i tanken på motorcykeln?

Kurt

 

Svar: Dagens tvåtaktsoljor innehåller lösningsmedel vilket faktiskt gör dem självblandande. Jag testade detta i Classic Motor för ett antal år sedan och kunde bara konstatera att det fungerade även om det kunde ta en stund. Jag skulle inte rekommendera att man bara häller i olja i bensinen och kör direkt eftersom ”självblandningen” tar tid. Många bensinkranar har dessutom ett reservläge med ett stigarrör som tar bensin en bit ovanför bottnen i vanliga ”öppetläget”. Om oljan inte blandas kommer det ren bensin ur kranen i öppetläget – eller tvåtaktsolja om man slår på reserven.

Vill man vara säker på att det inte ska komma ren olja eller ännu värre, ren bensin, ur bensintanken bör man hälla i oljan först och sedan tanka bensinen så att det rörs runt och blandas rent mekaniskt vilket är det snabbaste sättet. Lite skakningar efter halva tankningen är aldrig fel.

Personligen så blandar jag alltid tvåtaktsoljan direkt i bensintanken och häller då i hälften av oljan, tankar en stund, häller i resten av oljan och tankar sedan fullt. Ska man inte starta motorn förrän kanske dagen efter behöver man inte göra någonting – då klarar förmodligen självblandningen av den saken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen