Lossa drevet från en insprutningspump

Fråga: Jag har en Kinatraktor Typ 2544 som är en 25 Hk 4-hjulsdriven traktor med hög/låg växellåda. Den började svara dåligt på gaspådrag och endast vid låg belastning gick den på högre varv. Sakkunniga sade att ett byte av dieselpumpen var förestående.

Jag har inte funnit en 2-punkts avdragare som fungerar bra just för detta ändamål, oftast slutar det med att avdragarens skänklar glider isär och ut ur greppet. Axeländen tycks vara konisk med kil. Tycker att avdragaren anbringat rimlig axiell kraft för att hjulet ska lossna, men nej. Återstår då att värma drevet runt axeln i förhoppning att det lättare ska lossna från axeländen? Har Jim något ytterligare knep att använda i detta fall? Tacksam för tips.

Med vänlig hälsning

Arne Hörnsten

 

Svar: Drev och hjul som sitter på en kona kan sitta väldig hårt. Det händer att man av den anledningen har gängade hål i drevet där man då kan fästa en avdragare utan risk för att slinta eller deformera drevet. Nu vet jag inte hur ditt drev ser ut, men om det finns några hål i drevet (gängade eller ogängade) är det bra om man kan dra där så minskar brytningarna på drevet. Ju närmare navet man drar desto bättre.

En simplare variant om man har en två- eller trearmad avdragare som bara hoppar loss är att dra en stor slangklämma runt avdragarens armar så dessa hålls ihop och inte spretar iväg. Värme är bra, men bör användas med omdöme om det finns en packbox av gummi bakom drevet. Några knackningar på axeln när avdragaren sitter i spänn kan ruska om det hela så att det släpper. Tänk på att avdragare med långa armar och/eller klent gods kan verka fjädrande vilket kan resultera i att drevet kan komma flygande som en projektil när det släpper.

Jim Lundberg

Rulla till toppen