Vilken årsmodell på Crescent Raketare?

Fråga: Har hittat en instansat nummer under verktygsfacket på pakethållaren till en Crescent Raketare. Tror den är från tidigt 1960 tal, men kan man avläsa tillverkningsår av detta nummer, eller finns det något annat sätt? Den har kickstart och har tvåväxlad handväxel.

Eira

 

Svar: Om din moped har originalmotorn med kick så är den tillverkad 1961 eller senare då motorer/mopeder före 1961 bara fick ha cykelpedaler. Det är svårt att utläsa tillverkningsår från motor- och ramnummer då det mig veterligen inte finns kvar några fabriksuppgifter på detta från Nymans. Man får istället titta på reklambroschyrer är för år och jämföra sin moped med dessa. Kolla exempelvis på Raketsport så hittar du raketserien år för år.

Ett trick är att kolla på bakskärmen om det finns en dekal med försäkring. Under en period ingick en femårig trafikförsäkring vid köp av ny moped. Där står ett årtal som talar om hur länge försäkringen gäller. Dessa försäkringar tecknades vid nyförsäljning och gällde sedan i 5 år. Står det exempelvis ”1967” på dekalen är mopeden såld (ny) 1967-5=1962.

Jim Lundberg

Rulla till toppen