Scooter som tappar kraften i gupp

Fråga: Jag har en EU-scooter 50 Vivacity från 2003 som tappar effekten när jag kör ner i hålor i vägen. Den blir orkeslös och varvar inte ut riktigt och går allmänt dåligt. Oftast kan det räcka med att man kör ner i en till håla då hackar den till som om den får tillbaka effekten och orken. Vad kan detta bero på?

Mvh Mattias Johansson

 

Svar: Nu är fordon från 2003 lite för moderna för oss på Classic Motor, men om jag spontant gissar på möjliga orsaker så kan det vara flottören i förgasaren som ”skuttar till” och kanske hänger upp sig tills nästa gupp. Då borde motorn fyrtakta och ryka lite mer efter ett gupp i vägen.

Andra orsaker kan vara att det finns någon kontakt eller anslutning på scootern som glappar och påverkas av vibrationer och stötar. Elektriska förlopp är snabbare än bränslerelaterade och är det glappkontakt kommer symtomen (ursäkta vitsen) blixtsnabbt. Testa med att vicka på alla anslutningar och kontaktstycken. Dra gärna isär dem och ge dem en dusch med 5-56 eller WD 40 som jagar bort fukt och oxid. Koppla ur batteriet innan du börjar så ingen elektronik tar skada.

Jim Lundberg

Rulla till toppen