Hur många volt på tändspolen till Mustang Mamba?

Fråga: Tjena Jim! Jag har en Mustang Mamba med utanpåliggande tändspole. Jag skulle köpa en ny idag och dom i affären sa att den levererade 12V. Spelar det någon roll om den levererar 12V eller 6V?

//Jim

 

Svar: Nu vet jag inte vad du menar med att spolen ”levererar”. En tändspole drivs av ström från ett batteri eller en matarspole – vanligtvis 6 eller 12 volt. Den spänning som en tändspole levererar ligger på 10000-20000 volt till tändstiftet.

Jag tror de i affären menar tändspolens driftspänning och på en moped av din typ så bör du ha en 6-voltständspole. En spole för 12 volt kommer att ge svagare eller rent av dålig gnista. Kolla med exempelvis Rinab. Den typen av tändspole har jag monterat på alla mina tvåtaktare och det fungerar perfekt. Denna spole har två primäranslutningar.

Vilken av dessa som ska jordas är inte utmärkt på spolen och verkar inte spela någon roll när jag testat. Andra spolar har bara en anslutning. I skissen ovan ser du hur det ska kopplas i bägge fallen. Andra spolar har bara en. I skissen ovan ser du hur det ska kopplas i bägge fallen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen