Säkringen går när man vrider på tändningsnyckeln

Fråga: Tja, säkringen vid batteriet går hela tiden. Bytte ut den två gånger och det funkade halva dagen. Sen dess har varje säkring gått när jag vrider om nyckeln. Några grundsaker som jag ska gå igenom?

Tack

Adnan

 

Svar: Nu vet jag inte vad det är för ett fordon det handlar om, men det låter som att det är kortslutning någonstans. På mopeder och motorcyklar med framgafflar, baksvingar och stöttdämpare finns det många ställen där en kabel kan komma i kläm. Även en trasig lampa kan orsaka att säkringen går. Kolla först och främst att säkringen har rätt styrka (mäts i ampere ”A”).

Testa med att plocka ur framlampan och testa igen. Ta ur fler lampor och testa igen. Kolla (om det är en tvåhjuling) om någon sladd kommit i kläm exempelvis vid framgaffelns styrstopp eller vid baksvingen. Nästa steg får bli att koppla bort en sak i taget och testa om säkringen fortfarande går när nyckeln vrids om.

Det kan även vara var fel på delar i laddningen som orsakar problemet. Dessa är svårare att undersöka, men kopplar man ur dem så visar det sig om säkringen går eller inte.

Jim Lundberg

Rulla till toppen