Oljepumpsproblem på Sturmey Archer

Fråga: Hej, har en sidventil 496 kubiks Sturmey Archer motor i en Husqvarna 110 sv från 1934 Den har stått stilla ett antal år och startade på tredje kicken. Dock returnerar den inte olja, kan returpumpen hängt sig? Pumpen är ditlimmad (!) av förre ägaren så jag vill undvika att plocka bort den i första läget.

Vad gör man?

Sten

 

Svar: Sturmey Archer har en lite speciell oljepump med en roterande pumpkolv som dessutom rör sig fram och tillbaka axialt under rotationen. Pumpen drivs från ett av registerdreven och sitter vertikalt monterad i motorns bakkant. Pumpen sitter med fyra skruvar under motorn. Oljepumpen har väldigt få delar och exakt hur returdelen arbetar kan jag inte svara på men om den matar olja till lagren måste den även kunna evakuera olja eftersom pumpen bara har en rörlig del.

Att pumpen skulle vara ”limmad” låter inte så bra. Kan det vara så att den bara har någon form av packningsklister på packningen? Jag har för mig att man måste dra ur den axel på registersidan som drivs av vevaxeln innan pumpen går att dra ur nedåt. Om nu din pump är limmad i ordets riktiga betydelse så skulle jag nog åtgärda detta innan motorn körs. Så lagar man inte motorer. Oavsett vad pumpen sitter limmad med bör blocket värmas upp till 70-100 grader så att limmet mjuknar när pumpen ska dras ur – då minskar risken för att man exempelvis bryter sönder något av skruvhålen i flänsen som håller pumpen mot blocket.

Men innan du gör något – hur ser det ut i oljetanken där returröret mynnar ut när motorn går? Oljepumpar i torrsumpssystem har alltid större kapacitet på returen än på matarsidan. Detta innebär att returpumpen snart tömmer vevhuset på olja. Därefter kommer det bara oljeskum ur returledningen vilket kan se lite otäckt ut, men är en konsekvens av att returpumpen pumpar ur oljan fortare än vad den kommer till motorn och är helt normalt.

Jim Lundberg

 

Oljepumpsproblem på Sturmey Archer
Oljepumpen (pilen) sitter på motorns undersida. Rören är matar- och returoljerör från pljetanken.
Rulla till toppen