Söker slitdelar till tvåväxlad Sachs

Fråga: Hej, har en Sachs 50/2 KS där motorn rycker till på 2:ans växel. Har plockat isär motorn och kommer att byta lager, packboxar, lameller mm men det viktigaste av allt kan jag inte finna någonstans. Växelförare 0259 003 002 (nr 23) och byglarna 0259 021 000 (nr 10). Detta är ju slitdelar och inga märkvärdiga delar och efterfrågan borde finnas. Var kan jag hitta dessa? Har googlat och kollat på ebay utan resultat. Tips tack!

Mvh Mikael

 

Svar: Växelföraren, även kallad medbringaren, slits i de fyra hålen som så småningom blir trattformade och då vill de ”knuffa” ut medbringartapparna på drevet (oftast tvåans drev – därav symtomen). Man kan testa med att vända medbringaren ett halvt varv eller att putsa hålen med en Dremel och eller slipstift så att hålens sidor blir vinkelräta igen. Men ibland räcker det inte bara med att åtgärda medbringare (nr 23 på bilden) eftersom tapparna på dreven också slits och blir koniska. Även här kan det behövas en putsning med Dremeln eller byte av drev. Byglarna, eller tärningar och släpskor som de också kallas, slits också ut som en konsekvens att de måste hålla kvar den trilskande tvåan.

Jag är osäker på om dessa delar går att köpa rakt över disk idag, men nog finns det säkert någon som har kommit över ett gammalt lager med oanvända mopeddelar. Annars tycker jag att veteranmarknader är nerlusade med Sachsdelar och när man tittar närmare på delarna finns det en hel del begagnat som är fullt användbart. Kolla även med Rösebäckens Cykel och Motor som kan ha både nytt och begagnat.

Jim Lundberg

Rulla till toppen