Puch Maxi med stum framgaffel

Fråga: Hej, har en Puch Maxi med stum framgaffel. Den är riktigt obekväm att köra, framför allt på gropig grusväg. Jag har letat efter renoveringssats till gaffeln, men kan inte hitta någon. Det går i och för sig att köpa en ny (universal gaffel) för en dryg 1000-lapp, men det står att den behöver modifieras för att passa. Skulle uppskatta om du eller någon kan tipsa om en renoveringssats, eller om någon eventuellt har en gaffel som är just liggande som jag kan få köpa.

Mvh Tony

 

Svar: Kolla med Puchverkstan eller Mopedrenovering vilka är specialiserade på Puch. Demonteringen av gaffeln går till så här: Ta bort hjul och framskärm. Lossa sedan skruvarna uppe på gaffelkronan (Nr 1 på bilden). Sedan drar man ur undre gaffelbenen, komplett med fjäder. Om din gaffel kärvat ihop får du förmodligen jobba lite hårdare och smörja med exempelvis 5-56.

Fjäderlängden på en ny fjäder till Maxi är 184 mm och den bör bytas vid 175 mm. Tråddiametern på fjädern är 3 mm. Fjädrar går ofta att sträcka ut till ursprungligt mått, och om detta kan man läsa i Classic Motor nummer 5/2007. Plastbussningarna i gaffeln har en diameter på 26,95 mm som nya och bör bytas när diametern är 26,50 mm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen