Ljusspole utan jordanslutning?

Fråga: Jag har köpt en ljusspole som dels saknar jord och dessutom leverades utan fastlödda kablar. Nu undrar jag dels hur sjutton jag vet att spolen är rättvänd? Den ser ju ut att vara symmetrisk. Jag undrar även om jag själv måste montera dit en jordkabel? På min tändplatta verkar denna jord ej finnas. Är det superviktigt att kablarna har en area på 0.75 mm2, eller funkar det med 0,5mm2? Om man nu misstänker att spolen verkar kass. Vilka motstånd skall de för gul och grön anslutning? och vilket motstånd skall Bromsljusspolen ha?

Fredrik

 

Svar: De allra flesta ljusspolar har en jordanslutning, det vill säga att ena änden av koppartråden i spolen är ansluten till jord. Detta brukar man göra genom att man löder eller punktsvetsar fast tråden på spolens järnkärna. Detta syns knappt, men anslutningen brukar sitta mellan skruvhålet och gaveln på spolen. Se bild.

0,5 mm2 på kabeln är lite klent, men det fungerar till baklampan och bromsljuset. Framlampan bör däremot ha 0,75-1,0 mm2. Det finns bland annat hos Biltema. Det är väldigt svårt att mäta upp en ljusspole eftersom den har så lågt motstånd. Dessutom räcker det med att ett enda varv är kortslutet för att spolen ska tappa mycket av sin effekt och att mäta fram att ett enda varv skanas är nästan omöjligt. Det kräver specialmätare som resistansbryggor och liknande. Bäst är att testa med fungerande spolar och jämföra resultatet.

Jag vet inte vad du skaffat för spole, men om den är ny ska väl säljaren kunna berätta var kablarna ska lödas fast. Gul kabel går till framlampa och tuta, och grön kabel går till bromsljus.

Jim Lundberg

Rulla till toppen