ILO Piano där tramporna snurrar hela tiden

Fråga: Hej Har en ILO pianomotor på en Monark av årsmodell 1960. Tramporna har helt plötsligt att börja snurra, hela tiden. Både när kopplingen är inne eller om jag kör. Går att starta med tramporna, men så fort motorn går i gång så snurrar tramporna. Vad kan detta vara? Lamellerna, drivremmen eller vad?

//Patrik

 

Svar: Trampaxeln, eller pedalaxeln, är kopplad till växellådan med en kedja. Inbyggt i navet på pedalaxelns kedjedrev sitter ett frihjul som ser till att pedalerna kan driva motorn, men inte tvärtom. Det skulle kunna vara detta frihjul som låst sig. Det som verkar lite märkligt är att pedalerna fortsätter att rotera när kopplingen är indragen eftersom kopplingen sitter mellan pedalaxeln och vevaxeln.

Går det överhuvudtaget att stanna pedalerna när motorn går? Kan du ”cykla” med mopeden genom att trampa på pedalerna med ilagd växel och indragen koppling? Bägge dessa saker ska gå att genomföra om allt är som det ska. Finns det olja i växellådan? ILO Piano ska ha 2 deciliter SAE 20 – SAE 30 olja i växellådan. SAE 30 är lättast att hitta då den säljs som ”gräsklipparolja” på bensinmackar, biltillbehörsaffärer och stormarknader.

Om motorn behöver delas är den å andra sidan väldigt lättmekad och kräver bara två ”specialverktyg” – en svänghjulsavdragare samt en avdragare för remmens tandrulle på vevaxeln.

Jim Lundberg

Rulla till toppen