Söker insug till Franco Morini

Fråga: Hej. Håller på att renovera en Italjet Mini Bambini.70 talare Den saknar insuget med mera. Har mätt insugets c/c-mått mellan skruvhålen vilket är 38mm. Eftersom det verkar vara i det närmaste omöjligt att få tag på originaldelar så undrar jag om du vet någon annan moped som har det måttet eller så nära så möjligt. Motorn är Franco Morini automat. Insuget liknar Puch Dakota. Insughålet är 15mm.

Tack på förhand

Christer

 

Svar: Insug till mopedmotorer kan se ut på väldigt många sätt. Just detta insug vet jag inte hur det ser ut. Förutom c/c-måttet mellan skruvhålen är det längden och hur insuget är vinklat som kan skilja. För att förgasaren ska fungera som den ska måste den sitta horisontellt och inte luta vare sig framåt eller bakåt. Dessutom får den ju inte ta i motorn eller ramen. Storleken på både inner- och ytterdiameter kan också skilja sig mellan olika modeller.

Har man tur kan man hitta ett insug som passar, med eller utan modifiering, men ofta är det enklare att låta tillverka ett insug av en rörstump och en bit plattjärn som då hårdlöds eller svetsas ihop. Puch Dakota har inget insugningsrör utan har förgasare med en krökt ände som sitter direkt mot cylindern. Puch Maxi däremot har ett insug som är vinklat i cirka 90 grader då cylindern ligger horisontellt på denna moped.

Är det någon som har ett tips om ett passande insug till Christers Morini? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen