Vad har jag köpt för motorcykel?

Fråga: Hej! För en tid sedan köpte jag ett antal gamla motorcyklar. Av dessa är det några som ger mig en del identifierings problem. En av dessa är en NV, enligt medföljande dokument skall det vara en NV B2. Jag hittar dock ingen sådan modellbeteckning och den ser inte ut som någon modell som jag har sett.

mvh

Mats

 

Svar: Den motorcykel som är på bilderna är en ”NV-JB” eller ”B2” som den kan heta i gamla registreringspapper. ”NV” står ju för Nymans Verkstäder, och ”JB” kom sig av att motorn är en JB, som står för John Benson, vilka hade tillverkningen av motorerna i Eskilstuna. Det fanns en kort tid under 1950 en likadan hoj fast med Royal Enfield 125 cc-motor och den modellen hette då NV-RE. Årsmodellen på din hoj är troligtvis 1950. Denna motorcykel kom 1949 och då med webbgaffel, men redan samma år dök den upp med teleskopgaffel.

 NV-JB såldes även under namnet Maraton och kunde då ha aluminiumskärmar. Kolla på styrhuvudet – där står det antingen NV eller Maraton på märket. Varumärket Maraton gick sedan över till Monark i Varberg. 1951 ersattes NV-JB med NV 11 som hade en treväxlad DKW 125 cc-motor. Framskärmen, eller åtminstone staget till din NV-JB är inte original utan kommer från en nyare och större NV-modell som exempelvis NV 22 som syns på bilden längst ner. Baklampan och kanske även bakskärmen ser inte heller ut att vara original på din hoj – kanske kommer de från samma NV 22?

Jim Lundberg

Vad har jag köpt för motorcykel?
Även baklampan (kanske även bakskärmen) verkar komma från en annan modell. Originalbaklampan ser ut lite som en näsa och har ett litet runt glas, stort som en enkrona.
Vad har jag köpt för motorcykel?
JB-motorn från Eskilstuna som gav modellen ändelsen ”JB”. Under 1950 fanns samma motorcykel (med denna ram och teleskopgaffel) som hade en 125-kubiks Royal Enfieldmotor, och då fick motorcykeln benämningen NV-RE.
Vad har jag köpt för motorcykel?
Framskärmsstaget på Mats motorcykel kommer förmodligen från ”storebror” NV 22. Kanske baklampan också.
Rulla till toppen