Frågor om tändspolar till veteranmopeder

Fråga: Jag har ett par frågor som handlar om tändspolar till veteranmopeder.

1. En tändspole som håller på att ge upp kan ju ge symtom som att lägga av när den blir för varm men kommer igen om den får kallna ligga grann, vad är det som händer i tändspolen då den lägger av, blir det kortslutning i lindningen eller, kan man inte göra något för att reparera tändspolen medan den fortfarande lever istället för att köpa en ny som kan vara väldigt svårt att få tag på till vissa mopeder.

2. Jag har sett att man kan linda om en gammal spole och länka den till en utvändig spole, men min undran är då kan man inte linda om den gamla och använda bara den igen som tidigare, måste man länka den till en utvändig spole. Vore snällt om någon har svar på dessa funderingar.

Hälsningar Anders

 

Svar: När en tändspole börjar ge symtomen att den fungerar när den är kall, men inte när den är varm så är det den invändiga isoleringen som håller på att ge upp. Strömmen vill ta den närmaste vägen och om isoleringen blir dålig kommer det att bli överslag inne i tändspolen. Gnistorna kommer alltså hoppa mellan trådvarven inne i spolen istället för uppe vid tändstiftet. En sådan spole är att betrakta som slut då överslagen har bränt hål i den redan dåliga isoleringen.

När man lindar om en gammal tändspole som ska driva en utanpåliggande tändspole så lindar man endast om den inre primärlindningen som består av ett par hundra varv med relativt tjock tråd (ca 0,4-05 mm). Detta är lätt att göra hemma i garaget och kräver ingen avancerad lindningsmaskin – det räcker med ett skruvstycke som man kan sätta spolen i medan man handlindar på tråden. Sekundärlindningen, eller högspänningslindningen, är den som krånglar och den består av tusentals varv med tunn (0,05mm) koppartråd och är inget man handlindar direkt.

Om du söker på Utanpåliggande tändspole i sökrutan uppe till höger kan du läsa fler artiklar om hur man bygger om den gamla spolen till en matarspole. I Stora Tvåtaktsboken beskrivs i detalj hur arbetet går till.

Jim Lundberg

Rulla till toppen