Hur mäter man ljusspolarna på Husqvarna 118 cc?

Fråga: Varför kan jag inte mäta spänningen med en vanlig voltmeter från ljusspolarna? Det är en Husqvarna 118cc, två ljusspolar parallellkopplade, strålkastare lyser om än kanske inte med full effekt. Har provat tre olika spänningsprovare med samma resultat: DC =0V AC=10-12V! Vad är, vad gör jag för fel?

Klas Albertsson

 

Svar: Ljusspolarna i en svänghjulsmagnet avger växelström (AC) och om mätinstrumentet är inställt på att mäta likström (DC) kommer det inte att ge något utslag. Spänningen (Volt) från dessa spolar varierar med varvtalet – ju högre varv desto högre spänning och omvänt. För att göra elsystemet enkelt och billigt har man konstruerat spolarna så att de ger rätt spänning vid maxvarv (landsvägsfart) på motorn och med glödlamporna inkopplade. På så sätt slipper man fördyrande delar som likriktare, laddningsregulator och batteri. Nackdelen är att lyset blir svagare vid låga motorvarv och att både fram- och baklampa måste vara hela – annars brinner snart även den lampa som återstår på grund av hög spänning.

På Husqvarnan ska det vara en 25 wattslampa fram och en 2 wattslampa bak. Det blir totalt 27 watt vilket också är vad ljusspolarna ger. Maxspänningen ligger på cirka 6 volt och det kräver att lamporna är på och har rätt effekt (Watt). Utan lamporna som belastning stiger spänning rejält från spolarna. Det är därför du fått lite märkliga mätvärden, men vill man veta mer exakt måste man ha lyset på vid mätningen och varva upp motorn. Då ska spänningen stiga till cirka 6-7 volt om allt är bra. Anslut mätinstrumentet till strömuttaget framtill på motorn och till jord (ramen).

Jim Lundberg

Rulla till toppen