Söker brytare till Monarped med ILO FP 50 motor

Fråga: Hej Jim Jag har en Monark Monarped med ILO FP 50-motor och Noris tändsystem som brytarna är slut på. Det har visat sig vara nästan omöjligt att hitta brytare till den. Jag har letat men inte hittat några och de jag hittade verkade vara gjorda av guld – de kostade nästan 400 kr. Hur har du gjort på dina Monarpeder? Finns det några andra brytare till rimligt pris som går att modifiera?

Jan Andersson

 

Svar: De tidiga FP 50-motorerna med Noris tändsystem har brytare som låses av den ena skruven som håller tändplattan. Konstruktionen är lite vinglig och det kan vara lite svår att justera. 400 kronor för brytare är närmast ocker i mina ögon. På min Monarped har jag monterat en Noris tändplatta med brytare som har en separat låsskruv vilka fungerar mycket bra.

Jag vet dock inte varifrån denna tändplatta kommer ifrån, men förmodligen en något senare FP 50 innan de fick Stefas tändsystem. Mitt tips är att du ta med dig tändplattan som referens när du går på marknader. För 400 spänn får du många begagnade brytare och tändplattor som kommer att hålla i åratal om de är i hyfsat skick.

Jim Lundberg

Rulla till toppen