Tvåväxlad sachsmotor som går trögt efter montering

Fråga: Hej, jag har en Compact med en tvåväxlad sachsmotor som jag har kluvit, men när jag satte ihop den och startade den så gnisslade den och den går trögt att kicka fast den startar. Vad kan det vara för fel?

/Gustaf

 

Svar: Om det hörs ett gnisslande ljud så känns det som det är något innanför svänghjulet som låter, men det kan vara vad som helst som är orsaken. Lägg i friläget och vrid på svänghjulet med fingrarna. Det ska gå lätt att snurra och ska inte hugga eller kärva det minsta. Minsta skräp, exempelvis metallspån, som fastnat på svänghjulsmagneterna kan få det att kärva då ljus- och tändspole bara ligger ett par tiondelar från magneterna. Ta av topplock och cylinder och kolla om det är något fel där.

Lägg i friläget, ta bort kedjan och känn på det utgående drevet. Även här ska det gå lätt att vrida runt det och det ska finnas ett kännbart axialspel (utåt/inåt). Nästa steg blir att ta bort transmissionskåpan och kolla om det är något där som ställer till det. I sista hand får du klyva motorn igen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen