Apollo som dör när den blir varm

Fråga: Hej! Har ett jobbigt problem… Ägare till en Apollo Z67 från 1953, kanonfin på alla sätt, MEN, när jag kört en stund tvärdör den, jag har plockat ner och rengjort förgasaren två gånger, men problemet kommer nästa gång jag är ute och kör, var bergsäker på att det hade med förgasaren att göra, (jag fick den inte sur). Men är nu mer osäker, kan det vara tändspolen, som när den blir varm, inte funkar? Trött på att släpa hem den…

Bengt Sjöfors

 

Svar: När en tändspole börjar ta slut så märks det först genom att den tappar gnistan i varmt tillstånd. Det blir överslag på insidan av spolen och gnistan blir så svag att motorn inte går att starta – eller att den till och med dör under färd. När den fått kallna är den helt plötslig ”bra” igen. Detta är ett klassiskt fel på äldre motorer med svänghjulsmagnet. Även kondensatorn kan uppföra sig likadant.

Men innan du byter ut delar i tändsystemet bör du kolla att det inte är stopp i tanklockets ventilationshål. Om hålet inte är fritt blir det undertryck i bensintanken och då slutar bensinen att rinna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen