Jag vill lära mig mer om tvåtaktsmotorer!

Fråga: Tjena! Jag är 19 år och har på senare tiden fått ett stort intresse för gamla motorcyklar. Intresset ökade desto mer när jag köpte ”Stora Tvåtaktsboken”. Nu är jag inne på att skaffa en äldre motorcykel med en tvåtaktsmotor, en Dot trial från 1953 med en Villiers 197cc till exempel. Syftet med att köpa en båge är delvis att jag vill lära mig att ”meka”. Ska jag köpa en fungerande motorcykel? Köpa en motor och plocka isär? I så fall vilken? Vad anser ni är bra om man vill lära sig tvåtaktsmotorer samt lära sig meka?

Tack på förhand!

// Björn

 

Svar: Kul att du tyckte om Stora Tvåtaktsboken. Tvåtaktsmotorer är enkla och lättmekade – perfekta om man vill lära sig motorer. Villiersmotorn är ganska typisk för äldre tvåtaktsmotorer, men det är lättare att hitta delar till exempelvis svenska Husqvarna som tillverkade massor av tvåtaktsmotorer från 50 till 200 kubik under 50- och 60-talet.

En motor som man kan ha som träningsobjekt kan man hitta på en veteranmarknad för några hundralappar. En hel motorcykel blir givetvis dyrare och man måste då kolla att det finns registreringspapper och annat. Men det är ett bra och givande intresse att skruva med motorcyklar från den tid då elektroniska tändsystem, plastkåpor och gjutna aluminiumfälgar ännu inte var uppfunna. Titta även efter gamla motortidningar och teknikböcker på marknader och loppisar – där kan det finnas mycket lärorikt om dessa motorer.

Välkommen in i en givande och rolig hobby!

Jim Lundberg

Rulla till toppen