Svarva av kolv på Autoped

Fråga: Om kolven på en Autoped svarvas av 2 mm i underkant, påverkar detta motorstyrkan till det bättre, får man med mer av vevhuskompet?

Sven-Erik Rundqvist

 

Svar: Om man kapar av kolven i underkant så ökas öppningstiden för insuget så att mer bensin/luft hinner sugas in i vevhuset innan kolven stänger. Detta kallas för ”lucka” eller ”kolvjack” där man oftast bara bearbetar kolven mitt för insuget – inte varvet runt.

Vevhuskompressionen blir sämre (lägre) när man ökar insugets öppningstider och effektillskottet kommer sig av rörelseenergin i bränsleblandningen i förgasare och insug. Vid ett visst varvtal kommer gashastigheten att bli så hög att bränslet fortsätter in i vevhuset av bara farten. På låga varv kommer en del av bränslet att åka tillbaka mot förgasaren.

Resultatet av detta blir en motor som blir svagare på låga varv, men som får högre effekt på höga varv. Ju mer man tar bort (=längre öppningstid) desto sämre går den på låga varv och bättre på höga varv, till en viss gräns då motorn kommer att går sämre på alla varv och då är kolven förstörd.

Jim Lundberg

Rulla till toppen