Elproblem på flakmoped

Fråga: Hej! Jag har fått en flakmoped i arv efter min bror. Det är en MCB 1189 från 1968. Tyvärr är kabelhärvan till stor del riven för att underlätta den uppsnyggning som gjorts på moppen. Det finns ju kopplingsscheman att ta del av på Er hemsida, så det ska nog lösa sig, men jag upplever inte att jag har någon ström i kopplingsplinten under motorn. Den svarta som är dödare funkar, men gul och grå är strömlösa om jag mäter med universalinstrument. Moppen går bra, så ström till stiftet levereras som det ska. Har du något tips när det gäller felsökning, eller förslag på delar som kan behöva bytas?

Anders Lundkvist

 

Svar: Den gula kabeln går till ljusspolen i motorn och ska ge en bra bit över 6 volt om man mäter på den med motorn igång och lyset avstängt. Det bästa är att koppla loss den gula kabeln från elsystemet och mäta direkt på den. Om du resistansmäter mellan den och jord (ramen eller motorblocket) ska mätaren visa under 1 Ohm, alltså nästan kortslutning, om spolen är utan avbrott.

Den grå kabeln går förmodligen direkt till en liten spole som sitter ovanpå ljusspolen och driver då baklampan. Även här ska resistansen vara väldigt låg mellan grå kabel och jord. Observera att denna typ av spole inte ger någon ström om inte den underliggande ljusspolen är belastad av en glödlampa. Fungerar inte ljusspolen (eller framlampan) får inte baklampan heller någon ström.

Dessa spolar brukar sällan gå sönder av sig självt, men det är inte ovanligt att slarviga mekaniker stuckit skruvmejslar i spolarna för att låsa svänghjulet när muttern ska lossas.

Jim Lundberg

Rulla till toppen