Hur räknar man om förtändningen till vevaxelgrader?

Fråga: Hej experten. Jag har en fråga om en NSU Prima D från 1959. Rätt tändläge är 4,25 btdc. Vad blir det i grader om man använder stroboskoplampa?

Niklas

 

Svar: Det finns färdiga kalkylatorer för detta på nätet. En av dessa hittar du hos Puchverkstan, men alla dessa kalylatorer kräver att man lägger in vevstakens c/c-mått. För att mäta detta mått måste man antingen plocka ur vevstaken eller försöka hitta någon lös stake att mäta på. Det är knepigt att mäta c/c-måttet när staken sitter på vevaxeln då man måste bestämma diametern och dess exakta centrumläge på vevstakslagret.

En enkel metod är att noggrant mäta in kolvens läge vilket i ditt fall är 4,25 mm från övre dödläget. Detta gör man genom tändstiftshålet med djupstickan på ett skjutmått. Sedan gör man två märken, ett på svänghjulet och ett på blocket som då ska stå mitt för varandra när kolven står i tändläge. Nästa gång man ställer tändningen med stroboskoplampa ska dessa streck mötas när tändningen står rätt. Någon ytterligare gradering behövs inte, annat än vid tävlingsbruk.

Mer om tändningsinställning med stroboskoplampa kan man läsa om här

Jim Lundberg

Rulla till toppen